Nyelvföldrajzi térképeink

Eddig összesen négy nyelvjárási adattár anyagát (vagy annak egy részét) informatizáltuk korábbi vagy jelenleg is tartó projektekben. A honlapon elhelyezett térképek minták az általunk létrehozott adatbázisból. Az itt látható internetes változatokat a BihalBocs geolingvisztikai szoftver segítségével készítettük. Az internetes mintatérképek a digitális formában tárolt adatok egy lehetséges megjelenítési formáját mutatják be, az általunk használt szoftver azonban számos egyéb lehetőséget nyújt az adatok felhasználására.

A balra látható menüből elérhetők a különböző adatbázisok mintatérképei, illetve elhelyeztünk néhány, több adatbázis felhasználásával készített integrált térképet is. A térképek helyes megjelenítéséhez szükséges az általunk használt magyar mellékjeles betűkészlet telepítése, illetve ajánlott a FireFox vagy a Safari internetes böngésző használata.

Az itt látható térkép azt mutatja, hogy adataink mely adatbázisokból, a magyar nyelvterület mely részeiről származnak (MNyA. = A magyar nyelvjárások atlasza, RMNyA. = A romániai magyar nyelvjárások atlasza, SzNySz. = Székely nyelvföldrajzi szótár, MCsNyA. = A moldvai csángó nyelvjárás atlasza).